Ambachtelijke cider is altijd een duurzaam product geweest.
De drank met de ultieme recycle:
het werd van oudsher gemaakt van ‘rebut’ appels, en het pers-afval werd gebruikt als compost of als veevoer.
Voorbeeldiger kan het bijna niet.
Bij Anargist werken we volgens die traditionele cirkel.
Het fruit dat we gebruiken is ‘over’ en zou anders verloren gaan.
We plukken en wassen het met onze handen.
We persen het met onze spierkracht en we gebruiken zo min mogelijk elektriciteit.
De micro organismen doen hun werk en wij faciliteren.
Er wordt niets – écht niets – aan de ciders toegevoegd.
Ons persafval wordt gecomposteerd en terug gegeven aan de natuur.
Grote machines vermijden we.
Net zoals fermentatie in plastic.
Dat klinkt misschien een beetje puriteins, arbeidsintensief, geitenwollen sok, ouderwets…
Maar Anargist wil zo klein mogelijk blijven om écht duurzame traditionele ciders aan te bieden.
Door klein te blijven, kunnen we de kwaliteit en oorsprong waarborgen, hoeft het fruit niet van verder te komen en kunnen we handmatig blijven werken.
Een markt waarin de scherpste ellebogen worden beloond en economische groei primeert, gaat altijd ten koste van kwaliteit, lokale economie en duurzaamheid.
Wij pleiten daarom juist voor een rijk landschap vol kleine ambachtelijke lokale makers die elk een uniek product vervaardigen van hogere kwaliteit en zo elkaar en de eigen sector versterken.
Anargist voegt geen commerciële gisten toe aan de ciders.
We werken met de wilde, lokale gisten en bacteriën om ons sap te fermenteren.
Die zitten tenslotte overal.
Op de bomen, het fruit, het materiaal en sommigen in de lucht.
Onze ciders worden daarom gemaakt naast de boomgaard, omringd door bloemen en planten.
Er ontstaat zo een unieke, lokale cocktail van micro organismen.
Dat zijn de échte cidermakers. Langzaam fermenteren zij het sap tijdens de winter.
En omdat ze allemaal verschillend zijn, ontstaat er een complexiteit van aroma’s.
Wij doen de ‘mis-en-place’, zij zijn de chefs.
We houden ze gewoon zorgvuldig in de gaten tijdens het proces.
En dat betekent veel meten en proeven.
Tot wanneer wij vinden dat ’t tijd is voor bottelen, verdere rijping, blenden..
En ook dan gaat ’t proces verder.
Natuurlijke cider blijft een levend product, ook in de fles.