Een ode aan de kweepeer.
100% Cydonia Oblenga van 4 verschillende variëteiten.
Na een zeer trage, aromatische en funky fermentatie van meer dan een jaar (!) werd de QW gebotteld als stille wijn.
In de fles rijpte hij nog enkele maanden verder tot een pure drank met een volle neus en een complexe lange afdronk van ronde bitters en zuren.
Niet voor iedereen, maar perfect als uniek degustatie aperitief of als pairing bij complexe gerechten en uitgesproken kazen.
Een cider met een hoog bewaarpotentieel. Tip: decanteren zal de QW ten goede komen.
Ongefilterd.
50cl
ABV 6%
Een blend van 23 oude appelrassen waaronder Notaris, Trezeke Meyers, Reinette Étoilée, Reine de Reinettes en Jacques Lebel.
De appels hebben na de pluk een maand ‘gezweet’ voordat ze licht gemacereerd en geperst werden.
Deze cider is vervolgens een jaar met rust gelaten en heeft dus 12 maanden ‘sur lie’ gerijpt. Het resultaat is een drank met een wijn-achtig karakter en een lichte neus van calvados.
Verkrijgbaar in flessen van 50cl. Perfect om te delen met twee. (Of alleen, of met vier, of met …).
Ongefilterd.
50cl
ABV 6,77%
Een blend van 17 oude appelrassen.
Waaronder Keuleman, Gravenstein en Jacques Lebel.
Een gedeelte van de appels heeft een maceratie van 40 uur ondergaan voor de persing.
Na een fermentatie en rijping van 8 maanden op vat is deze cider ‘bottle conditioned’ met kweepeercider.
Kortom: vóór de botteling voegen we een beetje kweepeercider toe die nog net niet is uitgefermenteerd.
Dat zorgt voor een heel lichte nagisting op fles, en voor een subtiele pareling.
De CQ-1 – cider & quince – is fris en vineus met een toets van kwee.
Met een ander deel van deze batch cider is de ‘A-1‘ gemaakt.
Ongefilterd.
50cl
ABV 6,8%
Een blend van oude peren-, appel- en kweepeerrassen.
Waaronder Notaris, Trezeke Meyers, Reinette Étoilée, Legipont en Boskoop.
Na een trage fermentatie van 7 maanden werd een deel van de cider gebotteld voor onze ‘pet’nat‘.
De rest hebben we nog 4 maanden verder laten rijpen ‘sur lie’ om daarna te bottelen.
De ‘paq’ – pear, apple quince – is een geraffineerde blend. Een elegante, complexe en frisse cider met een wijnachtig karakter. Bittertjes, fruitigheid en de subtiele toets van kwee zijn mooi in balans.
Voor de ‘fine drinkers, diners en foodies’, en voor iedereen die graag andere smaken uitprobeert.
Ongefilterd.
50cl
ABV 6,1%
Gemaakt van onbekende oude appelrassen uit de boomgaard van een vriend, gelegen in de heuvels van Pays des Collines.
Na 4 maanden fermentatie is de ‘k-bouter’ gebotteld om daarna 8 maanden verder te laten gisten en rijpen op fles.
De cider is volgens de ‘méthode ancestrale’ gemaakt: op het moment van botteling is er nog een beetje natuurlijke suiker in het sap aanwezig.
Dat zorgt voor een nagisting op fles en een fijne pareling. Pétillant naturel of ook wel pet’nat genoemd.
Een complexe smaak van zuurtjes en bitters.
Geef deze cider een beetje tijd in het glas en wees niet bang van de droesem.
Ongefilterd.
75cl
ABV 6,9%
Een blend van 17 oude appelrassen.
Waaronder Keuleman, Gravenstein en Jacques Lebel.
Een gedeelte van de appels heeft een maceratie van 40 uur ondergaan voor de persing.
Frisse, groene, fruitige smaken en een hint van hooi.
De cider is volgens de ‘méthode ancestrale’ vervaardigd: op het moment van botteling is er nog een beetje natuurlijke suiker in het sap aanwezig. Dat zorgt voor een nagisting op fles en een fijne pareling. Pétillant naturel of ook wel pet’nat genoemd.
Met een ander deel van deze batch cider hebben we de ‘CQ-1‘ gemaakt.
Ongefilterd.
75cl
ABV 6,8%
Een blend van oude peren-, appel- en kweepeerrassen.
Waaronder Notaris, Trezeke Meyers, Reinette Étoilée, Legipont en Boskoop.
Na een trage fermentatie van 7 maanden werd deze cider gebotteld voor een nagisting op de fles volgens de ‘méthode ancestrale’. De rest hebben we nog 4 maanden verder laten rijpen ‘sur lie’ voor de still versie.
De ‘paq’ – pear, apple, quince – is een geraffineerde blend. Een elegante, complexe en frisse cider met een wijnachtig karakter en een lichte pareling.
Bittertjes, fruitigheid en de subtiele toets van kwee zijn mooi in balans.
We hebben ook een ‘still‘ versie van deze cider.
Ongefilterd.
75cl
ABV 6,1%
De naam zegt het al: deze cider is een blend van 50% peer en 50% appel.
We persten 3 oude perenrassen en 15 oude appelrassen.
Hoewel de 50-50 volledig droog gefermenteerd is, blijft er een illusie van zoetigheid door de onfermenteerbare suikers in de peren.
De cider is volgens de ‘méthode ancestrale’ gemaakt: op het moment van botteling is er nog een beetje natuurlijke suiker in het sap aanwezig. Dat zorgt voor een nagisting op fles en een fijne pareling. Pétillant naturel of ook wel pet’nat genoemd.
Vervolgens hebben we hem nog 9 maanden laten rijpen in de fles. Ook hier is het bezinksel perfect drinkbaar enu zorgt voor extra smaak.
Ongefilterd.
37,5cl
ABV 6,4%
De naam zegt het al: deze cider is een blend van 50% peer en 50% appel.
We persten 3 oude perenrassen en 15 oude appelrassen.
Hoewel de 50-50 volledig droog gefermenteerd is, blijft er een illusie van zoetigheid door de onfermenteerbare suikers in de peren.
De cider is volgens de ‘méthode ancestrale’ gemaakt: op het moment van botteling is er nog een beetje natuurlijke suiker in het sap aanwezig. Dat zorgt voor een nagisting op fles en een fijne pareling. Pétillant naturel of ook wel pet’nat genoemd.
Vervolgens hebben we hem nog 9 maanden laten rijpen in de fles. Ook hier is het bezinksel perfect drinkbaar enu zorgt voor extra smaak.
Ongefilterd.
75cl
ABV 6,4%
Alle labels zijn handgedrukt met de rolpers door –> Atelier V.V.
Foto’s zijn gemaakt door –> Ann-Sophie Deldycke en Christophe van Rompaey.